Wystarczy 20-30 minut , aby w garnku SAMMI bez wysiłku przygotować dietetyczne danie zgodne z zasadami odżywiania dla cukrzyka zachowując przy tym bogaty smak i wartości odżywcze potraw. Umożliwia to wyjątkowa konstrukcja naczynia, której sekretem są podwójne ścianki. Naczynie SAMMI łączy w sobie funkcję piekarnika, patelni, garnka i parowaru. Pozwala to na smażenie/pieczenie świeżych i mrożonych mięs i ryb bez tłuszczu co zastępuje pieczenie w rękawie, folii aluminiowej lub w pergaminie. W ten sposób obniżamy kaloryczność potraw a brak dodawanego tłuszczu sprawia że potrawy wymagają zdecydowanie mniej soli. Dodanie 1/4 szklanki wody spowoduje ugotowanie/uparowanie mięs i ryb. Do gotowania warzyw wystarczy zawarta w nich woda . Dzieki temu warzywa zachowują swój smak , nie są rozgotowane i zachowują niski indeks glikemiczny. Mrożone produkty nie wymagają wcześniejszego rozmrażania. Wkładamy je zamrożone do rozgrzanego naczynia.
Zapoznaj się z zasadami odżywiania opracowanymi przez Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Wideoprzepisy poniżej pokazują rzeczywisty czas i łatwość przygotowania przykładowych potraw
dla cukrzyków w garnku SAMMI