Zobacz zalecenia dietetyka
Zalecenia ogólne :Ograniczenie związków purynowych (będących dobrym źródłem białka) wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy, kiełbasy, kaszanki, salami, dziczyzna, podroby, baranina, jagnięcina, cielęcia, wędliny, karkówka, rostbef.
Warzywa, które należy ograniczyć w diecie: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, szczaw, pieczarki, boczniaki, prawdziwki. Należy ograniczyć ostre przyprawy, pieprz, musztarda, gotowe marynaty .
Dieta bogata w kwas gamma-linolenowy i eikozapentaenowy (EPA), zawarty w rybach, redukuje zapalenie wywołane przez odkładanie się kryształów monosodowych. Należy sięgać po chude ryby: sandacz, dorsz, mintaj, pstrąg.
Zaleca się zwiększoną podaż mleka, produktów mlecznych, serów twarogowych chudych, serków wiejskich.
Związki fenolowe (czerwone wino, wiśnie, czereśnie) zmniejszają występowanie ostrych napadów dny.
Odpowiedni rodzaj obróbki termicznej to gotowanie w dużej ilości wody lub gotowanie na parze, duszenie. Należy unikać smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu.
Filmy poniżej pokazują rzeczywisty czas i sposób przygotowania przykładowych potraw w garnku SAMMI