Wystarczy 20-30 minut , aby w jednym tylko naczyniu, prosto i bez wysiłku przygotować dietetyczne danie odpowiednie przy niedoczynności tarczycy, zachowując przy tym bogaty smak i wartości odżywcze potraw. Umożliwia to wyjątkowa konstrukcja naczynia, której sekretem są podwójne ścianki. Naczynie SAMMI łączy w sobie funkcję piekarnika, patelni, garnka i parowaru. Pozwala to na smażenie albo raczej pieczenie świeżych i mrożonych mięs i ryb bez tłuszczu. Do gotowania warzyw wystarczy zawarta w nich woda,
Zapoznaj się z zaleceniami dietetyka
Potrawy powinny być przyrządzane metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Można stosować duszenie, obsmażając produkt bez dodatku tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego oraz pieczenie w pergaminie, w folii przezroczystej, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku . Całkowicie wykluczone jest smażenie i pieczenie na tłuszczu, gdyż nasiąknięta tłuszczem potrawa jest ciężko strawna
Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy zaburza niedobór jodu, żelaza, selenu i cynku
Źródła jodu w diecie: ryby morskie, takie jak dorsz, mintaj, halibut, płastuga, tuńczyk i makrela, oraz owoce morza – małże i ostrygi.
Źródła żelaza w diecie to: mięso oraz podroby mięsne, ryby, żółtko jaja kurzego, otręby i zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, takie jak boćwina, bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, oraz owoce – porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado, owoce suszone, nasiona lnu, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych.
Źródła selenu w diecie: orzechy brazylijskie. Duże ilości tego składnika znajdują się także w rybach (makrela, halibut, dorsz, śledź), nasionach roślin strączkowych, indyku, wołowinie i grzybach. Źródła cynku w diecie: mięso, jaja, nasiona słonecznika, nasiona lnu, nasiona dyni, fasola, ciecierzyca, kiełki i otręby pszenne, czosnek, grzyby i ostrygi.
Aktywność tarczycy hamują związki zwane goitrogenami występujące głównie w roślinach z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, rzepa, kalarepa, brukiew. Ograniczyć należy również spożycie gorczycy, orzeszków ziemnych, grochu, cebuli, soi.
Należy także zmniejszać porcję węglowodanów typu: kasza, ryż, makaron, ponieważ często niedoczynności tarczycy towarzyszy nietolerancja glutenu.
Filmy poniżej pokazują rzeczywisty czas i wyjatkową łatwość przygotowania potraw odpowiednich przy chorobach tarczycy