Zobacz zalecenia dietetyka
Produkty zalecane :
- Ziarna dyni, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, orzechy, migdały
- Kwaśne owoce – jabłka, grapefruity, kiwi.
- Kiszone ogórki i kiszona kapusta
- Pieczywo żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
- Płatki owsiane, kukurydza, kasze, ziemniaki, ryż niełuskany
- Oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej z pestek winogron
- Jajka
- Ryby i mięso (z wyjątkiem wieprzowiny)
- Woda niegazowana, herbata ziołowa, herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców
- Makaron żytni, ryżowy
- Warzywa dobrze przeżute
Produkty zabronione:
- Mleko, jogurt, kefir, maślanka, śmietana
- Cukier pod każdą postacią, słodkie pieczywo, ciasta, napoje gazowane
- Produkty z białej mąki.: białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, pierogi, zupy w proszku
- Drożdże i wszelkie produkty zawierające drożdże
- Biały ryż
- Alkohol
- Słodkie owoce – banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki
- Sery pleśniowe i żółte, majonez, ketchup
- Słodzone soki i napoje
Filmy poniżej pokazują rzeczywisty czas i sposób przygotowania potraw