Wystarczy 20-30 minut , aby w garnku SAMMI bez wysiłku przygotować dietetyczne danie odpowiednie przy chorej trzustce Umożliwia to wyjątkowa konstrukcja naczynia, której sekretem są podwójne ścianki. Naczynie SAMMI łączy w sobie funkcję piekarnika, patelni, garnka i parowaru. Pozwala to na smażenie/pieczenie świeżych i mrożonych mięs i ryb bez tłuszczu co zastępuje pieczenie w rękawie, folii aluminiowej lub w pergaminie. W ten sposób obniżamy kaloryczność i ciężkostrawność potraw a brak dodawanego tłuszczu sprawia że potrawy wymagają zdecydowanie mniej soli. Dodanie 1/4 szklanki wody spowoduje ugotowanie/uparowanie mięs i ryb. Uparowane mięsa są aromatyczne i smaczne a nie jałowe i mdłe . Do gotowania warzyw wystarczy zawarta w nich woda . Dzieki temu warzywa zachowują swój smak i nie są rozgotowane. Mrożone produkty nie wymagają wcześniejszego rozmrażania. Wkładamy je zamrożone do rozgrzanego naczynia.
Zapoznaj się z zasadami odżywiania opracowanymi przez Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Filmy poniżej pokazują rzeczywisty czas i wyjątkową łatwość przygotowania przykładowych potraw w garnku SAMMI