Dieta obniżająca poziom cholesterolu
baner sammi gotowanie naczynie

Kup i używaj garnek przez 14 dni w swojej kuchni
Masz pytania?

Zadzwoń 502 208 456
Wysyłka natychmiast

W naczyniu SAMMI przygotujesz mięsa i ryby bez tłuszczu i ugotujesz warzywa bez wody

Dieta obniżająca poziom cholesterolu

Wystarczy 20-30 minut , aby w jednym tylko naczyniu, prosto i bez wysiłku przygotować  dietetyczne danie odpowiednie przy wysokim cholesterolu, zachowując przy tym bogaty smak i wartości odżywcze potraw. Umożliwia to wyjątkowa konstrukcja naczynia, której sekretem są podwójne ścianki. Naczynie SAMMI  łączy w sobie funkcję piekarnika, patelni, garnka i parowaru. Pozwala to na smażenie/pieczenie świeżych i mrożonych mięs i ryb bez tłuszczu. Do gotowania warzyw wystarczy zawarta w nich woda

 

Zapoznaj się z zaleceniami dietetyka

Metody obróbki żywności : Unikamy smażenia – staramy się gotować na parze lub bez wody, smażyć bez tłuszczu lub piec w folii bez dodatku tłuszczu.

Należy z jednej strony ograniczyć spożycie produktów bogatych w cholesterol, z drugiej zaś dostarczać takich, które spowodują wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu.

Zaleca się jedzenie ryb morskich i drobiu . Należy wykreślić z jadłospisu podroby i tłuste wędliny: salami, boczek, parówki. Rezygnujemy z masła, smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego twarogu. Ilość jajek trzeba ograniczyć do 2–3 tygodniowo Niewskazane jest białe pieczywo, zakazane chipsy i wszelki fast food, a także alkohol (wyjątkiem jest wino).

Dieta niskocholesterolowa powinna być bogata w warzywa i owoce, ponieważ zawarte w tych produktach witaminy antyoksydacyjne: ß-karoten, witaminy E i C oraz flawonoidy chronią lipoproteiny LDL przed działaniem wolnych rodników, a więc ich utlenieniem. Dieta ta powinna też zawierać nasiona roślin strączkowych w tym soję, ciecierzycę, soczewicę, fasolę, niskoprzetworzone produkty zbożowe, np. ziarna zbóż bez dodatku cukru w mieszankach musli, pieczywo otrzymywane z mąk pełnoziarnistych, ryż brązowy i dziki, brązowy makaron, kaszę jaglaną, gryczaną i grubą jęczmienną, orzechy, kiełki nasion, ziarna, np. amarantusa, siemienia lnianego, pestki dyni, słonecznika. 

 

Filmy poniżej pokazują rzeczywisty czas i sposób przygotowania potraw