Ocena:
0/5 | 0 głosów
Składniki:
- makaron do lasagne,
- sos beszamelowy,
- 2 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- 2 szklanki mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- mięs mielone,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól,
- 1 mała cebula,
- masa szpinakowa,
- 1 opakowanie mrożonego szpinaki,
- pół opakowania sera feta,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- pieprz.
Przygotowanie:
Mięso mielone:
Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż, dodaj mięso. Całość duś. Dodaj przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw solą i pieprzem.
Masa szpinakowa:
Szpinak podsmaż na patelni, dodaj jajko, ser feta, jogurt i pieprz. Całość wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
Sos beszamelowy:
W naczyniu rozpuść masło, dodaj mąkę i wlej mleko. Wymieszaj, poczekaj aż całość się zagotuje. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
Przygotowanie Lasagne:
W naczyniu Sammi układaj warstwami: makaron do lasagne, mięso mielone, masa szpinakowa, makaron do lasagne, sos beszamelowy, mięso mielone, masa szpinakowa, makaron do lasagne, na wierzch wylej sos beszamelowy. Przykryj i piecz ok. 5 minut na dużym ogniu. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę na średnią przez ok. 40 minut.
Pomiędzy warstwami można położyć ser żółty.
PRODUKT AKTUALNIE NIEDOSTĘPNY