Risotto z warzywami

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Risotto z warzywami

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 papryki,
  • 1/2 cukinii,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta curry.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, cukinię w plasterki. Do naczynia wlej wodę, wsyp ryż, dodaj kurczaka, paprykę i cukinię oraz przypraw pieprzem i curry. Przykryj i gotuj na maksymalej temperaturze grzania ok. 7 minut, aż do momentu zagotowania wody, następnie zmiejsz ogień na średni i gotuj jeszcze ok. 25 minut.

newsletter