Pulpeciki pietruszkowe w sosie koperkowym

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pulpeciki pietruszkowe w sosie koperkowym

Składniki:

  • 0,5 kg surowej szynki,
  • 1 jajko,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki otręb pszennych,
  • sos (ok. 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka mąki, pieprz, koperek).

Przygotowanie:

Mięso z szynki zmiel w maszynce. Do mięsa dodaj jajko, pieprz, paprykę słodką, natkę pietruszki i otręby pszenne. Wymieszaj i uformuj kuleczki na kształt pulpecików.

Składniki na sos wymieszaj.

Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż pulpeciki, przykryj zmniejsz temperaturę grzania na średnią. Po upływie k. 15 minut przekręć pulpety na drugą stronę, zalej sosem, przykryj i smaż je jeszcze ok. 10 minut.

newsletter