Pstrąg z warzywami

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pstrąg z warzywami

Składniki:

- filet z pstrąga,

- 1 marchew,

- 1 ząbek czosnku,

- pieprz,

- papryka chilii suszona świeża lub suszona,

- sok z ½ cytryny.

 

Przygotowanie:

Marchew pokrój w talarki, czosnek przeciśnij przez praskę. Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na wysokiej temperaturze grzania. Do rozgrzanego naczynia włóż filet z ryby i marchew. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i papryką. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 20 minut.

newsletter