Placuszki dyniowe

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Placuszki dyniowe

Składniki:

  • 1/4 małej dyni,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczypta proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Dynię obierz i zetrzyj na tarce. Do dyni dodaj jajko, mąką, olej, jogurt i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzewaj naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż za pomocą łyżki przygotowaną masę formując placuszki. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Smaż ok. 15 minut z jednej strony, przekręć i smaż jeszcze ok. 10 minut.

Placki można posypać cynamonem, podawać z konfiturą niskosłodzoną lub świeżymi owocami.

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Omlet

Omlet

newsletter