Pilaw z kurczakiem i marchewką

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pilaw z kurczakiem i marchewką

Składniki:

  • udko z kurczaka (wytrybowane),
  • 1 marchew,
  • ½ cebuli,
  • ½ puszki zielonego groszku,
  • 1 szklanka wody,
  • ½ szklanka ryżu brązowego,
  • przyprawy: kurkuma, lubczyk, słodka papryka.

 

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój na mniejsze części. Marchew obierz i pokrój w plasterki, cebulę w piórka.

Do naczynia wlej wodę i dodaj ryż. Przykryj i gotuj ok. 15 minut na dużym ogniu. Po upływie tego czasu do naczynia włóż mięso, marchew i cebulę. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Gotuj ok. 25 minut. Dodaj groszek i gotuj jeszcze 5 minut.

newsletter