Pierś z kurczaka z ziołami i czosnkiem

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pierś z kurczaka z ziołami i czosnkiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • papryka słodka,
  • mielona kolendra,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Marchew, ziemniaka obierz i pokrój w talarki. Pierś z kurczaka pokrój np. w grubsze paski. Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż kurczaka i warzywa. Całość dopraw przyprawami. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 20 minut.

newsletter