Pierś z kurczaka z warzywami

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pierś z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 4 pieczarki,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • zioła prowansalskie, oregano, pieprz, papryka słodka.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka i cebulę pokrój w kostkę, pieczarki i cukinię w plasterki, pomidor w ósemki, czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż pierś z kurczaka, warzywa, czosnek i dodaj przyprawy. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 25 minut.

newsletter