Pierś z kurczaka z pieczarkami

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 5 pieczarek,
  • papryka słodka i ostra,
  • zioła prowansalskie,
  • 2-3 łyżki sosju sojowego,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w paski. Pieczarki w plasterki. Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż pierś z kurczaka, dopraw ją przyprawami. Dodaj pieczarki i sos sojowy. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 20 minut.

newsletter