Pierś z kurczaka z czosnkiem i imbirem

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pierś z kurczaka z czosnkiem i imbirem

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 marchew,
  • marynata:
    • 5 łyżek oleju,
    • sok z 1/2 cytryny,
    • 1 ząbek czosnku,
    • przyprawy: imbir, cząber, słodka papryka, lubczyk, pieprz.

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na marynatę. Zamarynuj filety z kurczaka w przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Marchew obierz i pokrój w talarki. Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż filety z kurczaka i marchewkę. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Po upływie ok. 10 minut przekręć pierś na drugą stronę. Smaż kolejne 10 minut.

newsletter