Pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego,
  • 1 jajko.

Przygotowanie.

Pierś z kurczaka podziel na filety i delikatnie je rozbij. Jajko wbij do miseczki i roztrzep. Filety obtocz w jajku, a następnie w słoneczniku. Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż przygotowane wcześniej filety. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią Po 10 minutach przekręć filety na drugą stronę. Smaż je kolejne 10 minut.

Podawać z kaszą kuskus.

newsletter