Pierś z kurczaka w migdałach

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pierś z kurczaka w migdałach

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • płatki migdałowe,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

Filety lekko rozbić - przyprawić pieprzem, solą i papryką. Jajko rozkłóć. Przyprawione filety obtocz w jajku, następnie w mące a na koniec w płatkach migdałów. Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż filety. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Smaż przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu przekręć filety na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 10 minut.

 

newsletter