Pierś z kurczaka faszerowana ogórkiem kiszonym

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pierś z kurczaka faszerowana ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 1/2 ogórka kiszonego,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Pierś natnij tak, aby otrzymać kieszonkę. Oprósz ją w środku pieprzem oraz posmaruj musztardą. Ogórek przetnij wzdłóż, a cebulę pokrój w piórka. Do kieszonki włóż ogórek i cebulę, pierś zepnij wykałaczką. Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż przygotowaną pierś, przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Smaż z jednej strony ok. 15 minut. Po upływie tego czas przekręć pierś na drugą stronę i smaż kolejne 10 minut.

newsletter