Pałki z kurczaka z pomidorami

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Pałki z kurczaka z pomidorami

Składniki:

  • 5 pałek z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 cebuli,
  • słodka papryka, tymianek, bazylia.

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w ósemki, a cebulę w piórka. Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż pałki z kurczaka i posyp je słodką papryką i ziołami. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Piecz ok. 20 minut. Po upływie tego czasu przekręć je na drugą stronę i wyłóż na pałki z kurczaka pokrojone pomidory i cebulę. Przykryj i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.

Podawaćz dodatkiem ryżu.

newsletter