Medaliony z łososia ze szpinakiem

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Medaliony z łososia ze szpinakiem

Składniki:

  • filet z łososia,
  • szpinak świeży,
  • sok z ½ cytryny,
  • ½ dużej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pomidor,
  • ½ batata,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy, koperek.

 

Przygotowanie:

Łososia pokrój w grubsze paseczki. Cebulę pokrój w kostkę, pomidor w ósemki, batat w talarki. Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż łososia – dopraw pieprzem oraz gałką muszkatołową, skrop cytryną i posyp koperkiem. Wymieszaj. Dodaj bataty i pomidory oraz cebulę, czosnek i szpinak. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 25 minut.

newsletter