Kurczak z brokułem

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Kurczak z brokułem

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 5 pieczarek,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 różyczki brokuła,
  • zioła prowansalskie, pieprz.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a pieczarki w ćwiartki. Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż kurczaka - dopraw ziołami i pieprzem. Następnie dodaj pieczarki, cebulę i brokuł. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 25 minut. Podawaj z brązowym ryżem.

newsletter