Kurczak w jarzynach

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Kurczak w jarzynach

Składniki:

  • Marynata
    • sok z 1/2 cytryny,
    • szczypta suszonej bazylii,
    • szczypta słodkiej papryki,
  • pierś z kurczaka,
  • 1/4 dużego selera,
  • 1 marchew,
  • 1/2 czerownje papryki,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku,
  • tymianek do smaku.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Marchew i seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę. Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż kurczaka, wylej marynatę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj włoszczyznę, paprykę i groszek oraz tymianek. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 25 minut.

newsletter