Kurczak na ostro

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Kurczak na ostro

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • ½ puszki pomidorów,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ cukinii,
  • pieprz, zioła prowansalskie, bazylia.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Naczynie rozgrzać przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Pokrojoną pierś z kurczaka, cukinię i paprykę i pomidory włóż do rozgrzanego naczynia. Przykryj i zmniejsz temperaturę grzania na średnią. Całość duś ok. 10 minut, dodaj kukurydzę. Po kolejnych 10 minutach potrawa gotowa.

Podawać z makaronem pełnoziarnistym ugotowanym al dente.

newsletter