Kasza gryczana z pieczarkami

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Kasza gryczana z pieczarkami

Składnki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 1 szklaka wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 pieczarek,
  • 1/4 dużego selera,
  • pieprz,
  • posiekana natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

Pieczarki pokrój w ćwiartki, seler w drobną kostkę. Do naczynia wlej wodę i wsyp kaszę. Dodaj warzywa i przypraw pieprzem.  Przykryj i gotuj na dużym ogniu do momentu zagotowania wody. Gdy woda się zagotuje zmniejsz temperaturę na średnią i całość gotuj ok. 25 minut. Na koniec podyp natką pietruszki.

newsletter