Gulasz z marchewką i selerem

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Gulasz z marchewką i selerem

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z szynki,
  • 1 marchew,
  • 1/4 dużego selera,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grube paseczki, przypraw ziołami. Marchewkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż mięso i warzywa. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 40 minut.

newsletter