Filet z kurczaka w sosie jogurtowo - pietruszkowym z papryką

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Filet z kurczaka w sosie jogurtowo - pietruszkowym z papryką

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw pieprzem. Paprykę pokrój w paseczki. Naczynie rozgrzewaj przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż pierś z kurczaka i paprykę. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Duś ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dodaj jogurt i natkę pietruszki. Wymieszaj. Całość duś jeszcze ok. 10 minut.

Podawać z ryżem brązowym.

newsletter