Filet z kurczaka w otrębach pszennych

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Filet z kurczaka w otrębach pszennych

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 4 łyżki otrąb pszennych,
  • 1/2 buraka,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • mielona słodka i ostra papryka.

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj otręby pszenne z pieprzem i papryką. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z powstałą sypką masą. Burak, cebulę i czosnek pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż obtoczoną w posypce pierś z kurczaka oraz pokrojone warzywa. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 25 minut.

newsletter