Filet z kurczaka marynowany w czosnku i imbirze

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Filet z kurczaka marynowany w czosnku i imbirze

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 5 różyczek brokułu,
  • marynata,
    • 50 ml oliwy z oliwek,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 łyżeczka startego imbiru,
    • sok z 1/2 limonki,
    • pieprz.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka rozbij. Przygotuj marynatę z podanych składników. Włóż filet z kurczaka do marynaty na ok. 20 minut. Marchew obierz i pokój w talarki. Rozgrzewaj naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż zamarynowany filet z piersi kurczaka i warzywa. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Po 15 minutach przekręć filet na druga stronę i smaż jeszcze ok. 5 minut.

newsletter