Duszone udko z kurczaka z marchewką

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Duszone udko z kurczaka z marchewką

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka (wytrybowane),
  • 2 marchewki,
  • 1/2 batata,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz.

Przygotowanie:

Udka natrzyj czosnkiem i przyprawami. Marchewkę i batata obierz, a następnie pokrój w talarki. Rozgrzewaj naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż udka i warzywa. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią i duś ok. 20 minut.

Podawać z młodymi ziemniakami lub batatami.

newsletter