Dorsz w sosie brokułowym

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Dorsz w sosie brokułowym

Składniki:

  • filet z dorsza,
  • 5 różyczek brokuła,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • starty parmezan,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatołowa,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Naczynie rozgrzej przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż filet z dorsza, skrop sokiem z cytryny i posyp ziołami prowansalskimi. Dodaj brokuł. posyp startym parmezanem, gałką muszkatołową i zalej jogurtem. Całość duś ok. 20 minut.

newsletter