Dieta - niedoczynność tarczycy

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Dieta - niedoczynność tarczycy

Zapoznaj się z zaleceniami dietetyka

Potrawy powinny być przyrządzane metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Można stosować duszenie, obsmażając produkt bez dodatku tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego oraz pieczenie w pergaminie, w folii przezroczystej, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku . Całkowicie wykluczone jest smażenie i pieczenie na tłuszczu, gdyż nasiąknięta tłuszczem potrawa jest ciężko strawna

Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy zaburza niedobór jodu, żelaza, selenu i cynku

Źródła jodu w diecie: ryby morskie, takie jak dorsz, mintaj, halibut, płastuga, tuńczyk i makrela, oraz owoce morza – małże i ostrygi.

Źródła żelaza w diecie to: mięso oraz podroby mięsne, ryby, żółtko jaja kurzego, otręby i zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, takie jak boćwina, bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, oraz owoce – porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado, owoce suszone, nasiona lnu, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych.

Źródła selenu w diecie: orzechy brazylijskie. Duże ilości tego składnika znajdują się także w rybach (makrela, halibut, dorsz, śledź), nasionach roślin strączkowych, indyku, wołowinie i grzybach. Źródła cynku w diecie: mięso, jaja, nasiona słonecznika, nasiona lnu, nasiona dyni, fasola, ciecierzyca, kiełki i otręby pszenne, czosnek, grzyby i ostrygi.

Aktywność tarczycy hamują związki zwane goitrogenami występujące głównie w roślinach z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, rzepa, kalarepa, brukiew. Ograniczyć należy również spożycie gorczycy, orzeszków ziemnych, grochu, cebuli, soi.

Należy także zmniejszać porcję węglowodanów typu: kasza, ryż, makaron, ponieważ często niedoczynności tarczycy towarzyszy nietolerancja glutenu.

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Dorsz w marynacie

Dorsz w marynacie

Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami

Dynia w panierce

Dynia w panierce

Pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce

Pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce

newsletter