Dieta - dna moczanowa

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Dieta - dna moczanowa

Zobacz zalecenia dietetyka

Zalecenia ogólne :Ograniczenie związków purynowych (będących dobrym źródłem białka) wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy, kiełbasy, kaszanki, salami, dziczyzna, podroby, baranina, jagnięcina, cielęcia, wędliny, karkówka, rostbef.

Związki fenolowe (czerwone wino, wiśnie, czereśnie) zmniejszają występowanie ostrych napadów dny.

Dieta bogata w kwas gamma-linolenowy i eikozapentaenowy (EPA), zawarty w rybach, redukuje zapalenie wywołane przez odkładanie się kryształów monosodowych. Należy sięgać po chude ryby: sandacz, dorsz, mintaj, pstrąg.

Warzywa, które należy ograniczyć w diecie: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, szczaw, pieczarki, boczniaki, prawdziwki.

Należy ograniczyć ostre przyprawy, pieprz, musztarda, gotowe marynaty .

Zaleca się zwiększoną podaż mleka, produktów mlecznych, serów twarogowych chudych, serków wiejskich.

Odpowiedni rodzaj obróbki termicznej to gotowanie w dużej ilości wody lub gotowanie na parze, duszenie. Należy unikać smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu.

Pstrąg z warzywami

Pstrąg z warzywami

Roladki chrzanowe z ziemniakami

Roladki chrzanowe z ziemniakami

Dorsz z orzechami

Dorsz z orzechami

Łosoś z miodem i sezamem

Łosoś z miodem i sezamem

Kurczak w ziołach i winie

Kurczak w ziołach i winie

Indyk w śliwce

Indyk w śliwce

newsletter