Cukinia z serkiem

Smażenie bez tłuszczu

Unikalna konstrukcja naczynia umożliwia smażenie mięs i ryby całkowicie bez tłuszczu nie przypalając potraw. Z punktu widzenia dietetyki możemy je porównać do pieczenia w piekarniku.

Gotowanie bez wody / na parze

Gotując świeże i mrożone warzywa wykorzystujemy zawartą w nich wodę. Warzywa gotują się we własnej parze, a ponieważ nie dodajemy wody – sole mineralne i witaminy nie wypłukują się.

Cukinia z serkiem

Składniki:

- 2 cukinie,

- 25 dag mięsa mielonego drobiowego,

- ½ opakowania serka śmietankowego,

- 1 szklanka przecieru pomidorowego,

- 1 marchew,

- 1 cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- bazylia.

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokrój, marchew zetrzyj na tarce, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj warzywa, przecier pomidorowy, serek topiony oraz bazylię. Dokładnie wymieszaj. Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż środek warzywa. Do cukinii włóż wcześniej przygotowany farsz. Naczynie rozgrzewaj na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Do rozgrzanego naczynia włóż nafaszerowane cukinie. Przykryj i zmniejsz temperaturę na średnią. Całość duś ok. 25 minut.

newsletter